Επεξεργασία και Μηχανική Τροφίμων (ABF 251)
Η Μηχανική και Επεξεργασία των Τροφίμων μας παρέχει τις γνώσεις οι οποίες απαιτούνται για την κατανόηση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων, των φαινομένων μεταφοράς και των φυσικών και βιοχημικών διεργασιών οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία και την αποθήκευσή τους, πάντα σε σχέση με το ύστατο κριτήριο για τα τρόφιμα , το οποίο είναι η ποιότητα με την τετραπλή της εκδοχή: οργανοληπτική, θρεπτική, μικροβιολογική και περιβαλλοντική.
ΘΕΩΡΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΜΗΣ - ΡΕΟΛΟΓΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ, ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΖΑΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ -ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ - ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ, ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΣΗΠΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ - ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΞΩΘΗΣΗ - ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ, ΨΥΞΗ - ΚΑΤΑΨΥΞΗ, ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ - ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΙΟΝΙΣΜΟΥ - ΥΨΗΛΕΣ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ - ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΜΗ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΖΥΜΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ: Μέτρηση pH, Μέτρηση Ιξώδους, Μέτρηση Ενεργότητας Νερού, Απόσταξη, Συμπύκνωση, Αφυδάτωση, Εξάτμιση, Κορεσμένα και Υπέρκορα Διαλύματα, Κρυστάλλωση, Ζυμώσεις.